Nalewka czereśniowa z czeremchą

Nalewka czereśniowa z czeremchą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czereśnie

    1 kg (dojrzałe, jasne)
  • czermecha

    150 g
  • cukier

    1 szkl
  • goździki całe

    5 szt.
  • kora cynamonu

    . kawałek
  • rodzynki

    . garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czereśnie umyć, usunąć szypułki, wrzucić do słoja. Dodać rodzynki, goździki, cynamon, zasypać cukrem, wlać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić do czasu, gdy dojrzeją owoce czeremchy, co ma miejsce zwykle w drugiej połowie sierpnia. Wtedy dodać umyte, odszypułkowane owoce czeremchy. Zlać po kolejnych dwóch miesiącach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat