Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet malinowy z miętą

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 300-350 g
ocet jabłkowy 400 ml
ocet winny czerwony 100 ml
mięta 2 gałązki
miód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet malinowy z miętą

Maliny zalać w słoiku octem jabłkowym, dodać gałązki mięty i zakręcić - odstawić na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej - najlepiej w słońcu.
Odcedzić ocet, ostrożnie wycisnąć również maliny i doprawić miodem (ale nie jest to konieczne) - wymieszać do zupełnego rozpuszczenia - doprawić czerwonym octem winnym.
Przelać do butelki, zakręcić i odstawić na tydzień do lodówki.
Gotowy ocet także przechowywać w lodówce.

Nadaje się do barszczu, surówek, marynat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.09.2016 13:38
Jest niezwykle aromatyczny :)
agaK. 19.06.2015 19:16
Na pewno nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom.
Habibi 30.09.2012 06:20
To akurat mój rodzinny autorski przepis, wypróbowany wiele lat temu przy nadprodukcji domowego octu jabłkowego i dużej ilości malin w ogrodzie.
cris04 29.09.2012 21:41
Rzeczywiście nasze przepisy są podobne......ale to taki prosty przepis,że nie da się wiele zmienić. Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak