Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura malinowa z białym winem i wodą różaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 750 g
wino białe 2,5 szkl.
cytryna 1 duża
żel-fix 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura malinowa z białym winem i wodą różaną

Maliny posypać 1 szkl. cukru, dodać skórkę otartą z cytryny, skropić sokiem cytrynowym i ostrożnie przemieszać przez potrząsanie - odstawić na 2-3 godziny.
Dwie szklanki wina zagotować, dosypać pozostały cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Do syropu dodać maliny i gotować na małym płomieniu przez 30 minut - co jakiś czas potrząsać garnkiem lub delikatnie przemieszać.
Zdjąć z ognia i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Żel-fix wymieszać z 1/2 szklanki wina i dolać do konfitury razem z niewielką ilością wody różanej - delikatnie wymieszać.
Garnek postawić na małym ogniu i, wolno podgrzewając, doprowadzić do wrzenia.
Ogrzewać jeszcze 3-5 minut, aż żel-fix zagęści całość.
Gorącą konfiturą napełnić niewielkie słoiczki (po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć słoiki grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do ciast, lodów i innych deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak