Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier jajeczny rumowo-malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane 1/2 puszki
mleko skondensowane 1/2 puszki
żółtko jajek 10 szt.
cukier waniliowy 3 op.
rum 1/2 litra
syrop malinowy do smaku
burak dla koloru

Przepis i sposób przygotowania na: Likier jajeczny rumowo-malinowy

Buraczka wyszorować, opłukać, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, po czym wycisnąć troszkę soku, lub przepuścić przez sokowirówkę.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na jednolitą jasną masę.
Mleko skondensowane niesłodzone wlać do blendera, połączyć z aromatem malinowym, dodać utarte żółtka i wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego płynu.
Stale miskując dolewać rum połączony z niewielką ilością soku z buraka oraz mleko skondensowane słodzone - na koniec doprawić do smaku syropem malinowym.
Likier przelać do słoiczków i wstawić do lodówki.

W trakcie upływu czasu likier gęstnieje, dlatego niewielkie słoiczki są najlepszym rozwiązaniem.
Można też przelać do niewielkich butelek, ale muszą one mieć szerokie szyjki, aby po jakimś czasie nie było kłopotu z wydobyciem likieru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 19.02.2013 20:40
brzmi na prawdę fajnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak