Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w piwno-malinowej glazurze

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
piwo malinowe 1/2 litra
syrop malinowy do smaku
czosnek 2-3 ząbki
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w piwno-malinowej glazurze

Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
Wycisnąć czosnek, wymieszać z 2-3 łyżkami syropu malinowego i natrzeć nim żeberka.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Odwinąć z folii, włożyć do miski i zalać piwem.
Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na dobę.
Przed pieczeniem wyjąć żeberka z marynaty piwnej, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na oleju i włożyć do naczynia żaroodpornego - oprószyć solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200*C, włożyć mięso i piec 30 minut - następnie zalać pozostałą marynatą piwną i piec do czasu, kiedy mięso zmięknie, a płyn odparuje - co jakiś czas odwracać mięso.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.05.2014 11:19
Niezmiennie wszystkich na początku dziwi połączenie żeberek (i nie tylko) z syropem i piwem malinowym - w efekcie powstaje bardzo smaczne aromatyczne mięsko - zwłaszcza wieprzowina idealnie komponuje się w tym zestawieniu :) Zamiast żeberek może być karkówka, boczek czy łopatka.
Piotr-21 27.09.2012 18:12
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak