Słodkie jajeczka

Słodkie jajeczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wydmuszki z kurzych jaj

    4-5 szt, zalezy od wielkosci
  • duza strzykawka

  • galaretka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka). Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stęgnięcia (2-3 godziny). Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki. Mozemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktowac jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami). Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

12.04.2012 14:57
widziałam już takie jajeczka z galaretki ale sama nie robiłam a wyglądają świetnie.

anemon

12.04.2012 09:11
Bardzo pomysłowe.

Grazyna0211

23.09.2011 15:36
nigdy bym na to nie wpadła świetny pomysł

eli82

02.09.2011 15:08
bardzo pomysłowe

pacpaw

10.06.2011 12:51
faktycznie sprytne

PaniMISIOWA

15.04.2011 17:14
pomysłowe

anemon

08.04.2011 06:54
Ale ciekawy pomysł.

ZEWA

21.09.2010 13:37
Bardzo ciekawy pomysł, a jajeczka wyglądają super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat