Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
ciasteczka maślane 1 opakowanie
masło 1/2 kostki
Masa serowa
mus z dyni 1 szklanka
ser trzykrotnie zmielony 1 kg
jajko 5
żółtko jajek 2
mleko skondensowane 3/2 szklanki
smietana kremowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżka
cynamon 1/3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
ŚMIETANKA NA WIERZCH
śmietana 200 g
cukier 3 łyżki
GLAZURA BRZOSKWINIOWA
woda 3 łyżki
dżem morelowy 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę i pieczemy około godziny (do miękkości dyni) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy blenderujemy na gładką masę.
Krok 1 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
2
Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył". Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy.
Krok 2 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
3
Kolejno przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Krok 3 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
4
Masę serową wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny.
Krok 4 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
5
Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
Krok 5 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
6
Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy.
Krok 6 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
7
Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee (np. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/248437/sos-toffee.html).
Krok 7 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto
8
Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej.
Smacznego ;)
Krok 8 - Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 30.04.2015 07:52
wspaniale wygląda
cukiereczek 23.04.2014 17:07
jaki wyjątkowy ten serniczek
polly66 12.10.2012 17:58
jaki ładny! Jak nic nagroda się należy!
Rafał10 05.10.2012 21:35
taki sernik to musi btć wyśmienity nie ma innego wyjścia ! Świetny przepis :)
Renata22 30.09.2012 22:41
Kasiu, zaimponowałaś mi ;) bo jestem prawdziwym sernikożercą i poszukiwaczką nowych smaków serników;) wyglada wspaniale, aż jestem ciekawa smaku
rjustysia 30.09.2012 13:11
Rewelacja, rewelacja, rewelacja!
Wacław 30.09.2012 12:50
pyszny,już na sam widok ślinka leci !
Sroczka 26.09.2012 21:32
Ale piękny. Musiał bosko smakować.
Beatris 26.09.2012 21:24
Prawdziwe cudo. Chociaż nie przepadam za dynią, skusiłabym się na kawałeczek.
Zdzisław 26.09.2012 19:15
zjadłbym dużą porcję
sylwia / sytofala 26.09.2012 13:18
szukam właśnie przepisów na wszystko co z dynią :) ten jest świetny :)
reniatka 26.09.2012 12:42
Wspaniały!!!
suzana 26.09.2012 12:03
świetny pomysł
gosia56 26.09.2012 11:56
super ten torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak