Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki warzywne z sosem pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 duża
ziemniaki 0,5 kg
cebula 3
mąka 2 szklanki
jajko 2
pieczarki 30 dkg
śmietana 4 łyżki
mąka 2 łyzki
olej do smażenia
sól
pieprz
papryczka chilli

Przepis i sposób przygotowania na: Placki warzywne z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Cukinie i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Do tego dodać startą cebulę. Wszystko razem wymieszać. Wbic jajka i dodać mąkę- jeśli warzywa puszcza dużo soku trzeba będzie dodać więcej maki. Posolic do smaku.
Krok 1 - Placki warzywne z sosem pieczarkowym foto
2
Jedna cebule obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na oleju na złoto. Pieczarki obrać i pokroić, dodać do cebuli. Doprawić solą i smazyc razem z papryczką chilli.2 łyzki maki roztrzepac w smietanie i zagotować, dodać usmażone pieczarki i mieszac cały czas podgrzewając, aby polewając placki sos był ciepły.
Krok 2 - Placki warzywne z sosem pieczarkowym foto
3
Smazyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Na talerzu polac sosem pieczarkowym.
Krok 3 - Placki warzywne z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 25.09.2012 14:57
bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak