Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z mini chorizo

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
pomidor 2 sztuki
cukinia 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
chorizo 160 g
ketchup 1 z cukinii
papryka czerwona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z mini chorizo

Kroki postępowania

1
Kiełbaski kroimy na plasterki, cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Kiełbasę i cebulę wrzucamy do garnka z grubym dnem z łyżką oleju. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
Krok 1 - Leczo z mini chorizo foto
2
Wtedy dorzucamy paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę i obrane, pokrojone w kostkę pomidory (przed obraniem dobrze jest je sparzyć wrzątkiem). Całość mieszamy, doprawiamy słodką papryką w proszku, dorzucamy też ketchup z cukinii i całość gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Leczo z mini chorizo foto
3
Cukinię obieramy w paski i dorzucamy do reszty składników. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też jakiś bardziej pikantny akcent, np. płatki chili, albo ostrą paprykę w proszku, u nas tym razem, była bardziej łagodna wersja.
Krok 3 - Leczo z mini chorizo foto
4
Takie leczo najlepiej smakuje z pieczywem.
Krok 4 - Leczo z mini chorizo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 25.09.2012 10:30
pycha
Koper 25.09.2012 10:28
Przepis na ketchup z cukinii jest tu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/246168/ketchup-z-cukinii.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak