Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Malinka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 6 szt.
cukier 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
mąka pszenna 200 g
margaryna 150 g
białko 6 szt.
cukier 250 g
płatki migdałowe 100 g
śmietana 30% 500 g
cukier puder 2 łyż.
śmietan fix 2 szt.
maliny świeże 500 g
galaretka malinowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Malinka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Żółtka ucieram z cukrami, stopniowo dodaję miękką margarynę, dalej ucieram. Mieszam z mąką i proszkiem. Ciasto dzielę na pół.
Krok 1 - Ciasto Malinka foto
2
Wykładam do dwóch blach (23 x 36 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza: Białka ubijam z cukrem na sztywno. Wykładam pianę na obydwa ciasta, jedno ciasto z pianą posypuję płatkami migdałowymi.
Krok 2 - Ciasto Malinka foto
3
Piekę ok. 25 minut w 180*C. Masa: śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Galaretka: Maliny myję, osuszam i miksuję. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Zmiksowane maliny łączę z ostudzoną galaretką. Odstawiam do stężenia.
Krok 3 - Ciasto Malinka foto
4
Na ciasto bez migdałów wykładam połowę masy śmietanowej, tężejącą galaretkę, resztę masy śmietanowej i całość przykrywam ciastem z migdałami. Wstawiam do lodówki.
Krok 4 - Ciasto Malinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 24.09.2012 21:08
Cudna malinka!
Rafał10 24.09.2012 17:02
ale wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak