Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cytrynowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
masło 125 g
sól
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt.
Nadzienie:
cytryna 2 szt.
jaja 2 szt.
serek homogenizowany 750 g
śmietana 22% 250 g
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 op.
mąka ziemniaczana 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy

CIASTO:
Mąkę, żółtko i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zimne ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy i uformować rant wysokości ok 3 cm.
NADZIENIE:
Wycisnąć sok z cytryny.Jaja rozbić oddzielając żółtko od białka. Serek wymieszać ze śmietaną, dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny. Białko ubić a sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać i nałożyć na spód ciasta.
Sernik piec ok 1 godz.

SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 15.10.2015 08:59
pyszny i taki równiutki
adamekpa 24.09.2012 14:28
pycha
sara1 24.09.2012 14:17
pyszniutko wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak