Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka bawarska

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 12 sztuka
kiełbasa podwawelska 400 gram
czosnek 3 ząbek
pietruszka zielona 3 łyżka
masło 2 łyżka
mąka 2 łyżka
mleko 500 mililitr
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
ser gouda 250 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka bawarska

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na połtwardo, przestudzamy i kroimy na plasterki. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach.
Kiełbasę kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i sporządzamy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i energicznie mieszamy, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć ściągamy z ognia, dodajemy sól, pieprz i gałkę. Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy masłem. Na spód kładziemy pokrojone ziemniaki, potem kiełbasę, ser żółty, przyprawy, ziemniaki i polewamy niewielką ilością sosu. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na wierzchu mają być ziemniaki, sos i większa ilość sera oraz posiekana zielona pietruszka.
Pieczemy do zrumienienia (bez przykrycia) ok. 30-40 min. w 180 stopniach z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 02.03.2014 08:56
bardzo smaczna :)
emeslive 24.09.2012 18:37
Ciekawy pomysł, podoba mi się ta zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak