Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata ze szparagami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

młodych, cienkich szparagów zielonych 15
liści sałaty masłowej kilka
/kilkanaście jajeczek przepiórczych kilka
gałązek koperku kilka
łyżeczka oliwy 1
sól, cukier, pieprz mielony do smaku:
jogurt naturalny kilka łyżek
ocet jabłkowy 1 łyżka
musztarda dijon 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek przeciśnięty przez praskę

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata ze szparagami

Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Składniki sosu wymieszać dokładnie, doprawić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli trzeba obrać - moje były młodziutkie więc nie musiałam tego robić. Pokroić na 3-5 cm kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić najpierw części dolne szparagów, oprószyć szczyptą cukru, smażyć 1-2 min. , dodać resztę kawałków, podlać 2 łyżkami wody, dusić 2-3 min.. Na koniec, gdy zmiękną, ale będą jędrne, oprószyć lekko solą i pieprzem. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Sałatę i koperek opłukać, osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzach, posypać szparagami, dodać połówki jajeczek, polać sosem, podawać od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa1 11.11.2011 23:40
super
kochanyptysiu 28.04.2011 21:07
ekstra
wedith1 17.09.2010 09:25
ŚWIETNA sałatka! szkoda że sezon na szparagi już minął....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak