Sałata ze szparagami

Sałata ze szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młodych, cienkich szparagów zielonych

    15
  • liści sałaty masłowej

    kilka
  • /kilkanaście jajeczek przepiórczych

    kilka
  • gałązek koperku

    kilka
  • łyżeczka oliwy

    1
  • sól, cukier, pieprz mielony

    do smaku:
  • jogurt naturalny

    kilka łyżek
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek przeciśnięty przez praskę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajeczka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Składniki sosu wymieszać dokładnie, doprawić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli trzeba obrać - moje były młodziutkie więc nie musiałam tego robić. Pokroić na 3-5 cm kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić najpierw części dolne szparagów, oprószyć szczyptą cukru, smażyć 1-2 min. , dodać resztę kawałków, podlać 2 łyżkami wody, dusić 2-3 min.. Na koniec, gdy zmiękną, ale będą jędrne, oprószyć lekko solą i pieprzem. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu. Sałatę i koperek opłukać, osączyć, porwać na mniejsze kawałki. Rozłożyć na talerzach, posypać szparagami, dodać połówki jajeczek, polać sosem, podawać od razu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa1

11.11.2011 23:40
super

kochanyptysiu

28.04.2011 21:07
ekstra

wedith1

17.09.2010 09:25
ŚWIETNA sałatka! szkoda że sezon na szparagi już minął....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat