Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki drożdżowe z kremem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 2,5 szklanki
cukru 3 łyżeczki
drożdży 0,5 kostki
margaryny 0,5 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
soli szczypta
Krem:
margaryny tortowej 1 kostka
cukru pudru 1 szklanka
budyniu śmietankowego 1 opakowanie
mleko 1,5 szklanki
DODATKOWO:
tabliczka czekolady
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki drożdżowe z kremem

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem w ciepłym mleku. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski wlać rozczyn ,dodać żółtko i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać ostudzoną margarynę oraz dokładnie wyrobić ciasto. Uformować w kulę i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 2-3mm.wyciąc radełkiem długie paski o szer.2cm i nawijać na posmarowane olejem metalowe rurki tak aby zwoje zachodziły na siebie.
Krok 1 - Rurki drożdżowe z kremem foto
2
Układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować rurki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku ok. 10-15 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Zdjąć rurki z foremek i zostawić do ostudzenia.
Krok 2 - Rurki drożdżowe z kremem foto
3
Jedną szklankę mleka zagotować, a w połówce rozrobić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3 - Rurki drożdżowe z kremem foto
4
Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując na jednolitą masę.
Krok 4 - Rurki drożdżowe z kremem foto
5
Następnie przełożyć krem do szprycy lub worka cukierniczego i nadziać rurki.
Krok 5 - Rurki drożdżowe z kremem foto
6
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch rurek. Posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć do lodówki do zastygnięcia.
Krok 6 - Rurki drożdżowe z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.11.2013 13:50
z ciasta drożdżowego jeszcze nie robiłam, fajny pomysł
KasiaK90 27.11.2012 19:46
pyszne
Ewelina47 16.10.2012 12:07
jakie piękne, aż żal jeść
stokrotka 23.09.2012 15:23
ale fajne rurki!
anja3107 23.09.2012 14:01
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak