Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z czarnego bzu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 2 kg
cukier kryształ 3/4 szklanki
woda 1 szkalanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnego bzu

Kroki postępowania

1
Bez obieramy i pukamy bardzo dokładnie w misce, a potem pod bieżącą wodą.Owoce wrzucamy do garnka zalewamy szklanką wody i zasypujemy 1/2 skank cukru. Odstawiamy na ok. godzinę a z puści sok. Potem gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - Sok z czarnego bzu foto
2
Potem owoce wykładamy na durszlak i czekamy, aż sok okapie. Następie sok zagotowujemy i dosypujemy pozostałą część cukru czyli 1/4 szklanki.Gotujemy ok.20 minut.
Krok 2 - Sok z czarnego bzu foto
3
Rozlewamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 minut.

Idealny na zimowe przeziębienia.




Smacznego :)
Krok 3 - Sok z czarnego bzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 21.10.2012 15:09
Sprawdzony sposób na przeziębienie :)
adelajda 23.09.2012 06:59
kiedyś taki robiłam ! super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak