Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zwijany

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 2 szklanki
mleko 60 ml
margaryny 50 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukru 2 łyżki
drożdży 15 g
soli szczypta
masa makowa
maku 1 szklanka
cynamonu 2 łyżeczki
cukru 0,5 szklanki
białko 2 sztuki
zapachu migdałowego 3 krople
odrobina orzechów
Do ozdoby:
lukier
skórka pomarańczowa
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany

Kroki postępowania

1
Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.Ostudzić.Dodać cynamon,cukier.zapach migdałowy,orzechy oraz białka.Wymieszać.
Krok 1 - Makowiec zwijany foto
2
Margarynę roztopić i ostudzić.Mleko delikatnie podgrzać.Do mleka wsypać cukier oraz drożdze, wymieszać i odstawić na 15 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka,sól,olej,mąkę oraz margarynę roztopioną.Bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić.Odstawić na 30 minut.
Krok 2 - Makowiec zwijany foto
3
Ciasto rozwałkować na płat.
Krok 3 - Makowiec zwijany foto
4
Na rozwałkowanym płacie wyłożyć masę makową.
Krok 4 - Makowiec zwijany foto
5
Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając troszkę miejsca ok 1 cm między papierem a ciastem.
Krok 5 - Makowiec zwijany foto
6
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Makowiec zwijany foto
7
Po upieczeniu ostudzić.
Krok 7 - Makowiec zwijany foto
8
Polać lukrem i skórką pomarańczową.
Krok 8 - Makowiec zwijany foto
9
Makowiec kroić na dowolne porcje.
Krok 9 - Makowiec zwijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.12.2012 09:30
przepyszny
ziutula
ziutula 22.09.2012 23:29
smacznie się upiekł...
gosia1988 22.09.2012 21:43
uwielbiam makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak