Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Jabłkowe nakrapiane "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
masło 200 g
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 op
żółtko jajek 1 szt
woda 6 łyżek
Nadzienie: 0,5 (do nadzienia)
Cynamon mielony Prymat 1 (do nadzienia)
jabłko kilka sztuk (na nadzienie)
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: " Jabłkowe nakrapiane "

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Dzielimy na dwie części
( jedną większą, drugą mniejszą ).

Wkładamy na 30 min do lodówki.

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ).

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki.

Dodajemy cukier i cynamon.
Mieszamy.

Wykładamy jabłka na ciasto.

Rozwałkowujemy drugi placek.

Przykrywamy jabłka.

Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte.

Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 190C ok.60 min.


*Możemy , ale nie musimy dekorowac czekoladą.
Równie dobrze może to byc cukier puder.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 21.01.2013 23:26
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak