Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny mus czekoladowy z bananami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
woda 4 łyżki
masło 2 łyżki
jajko 4 szt
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 2 łyżki
banan 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny mus czekoladowy z bananami

czekoladę pokruszyc do małego garczka, dodać wodę i podgrzewać na maleńkim ogniu. Kiedy czekolada się całkiem rozpuści dodajemy masło i dokładnie mieszamy az sie roztopi i powstanie gładka masa. Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlewamy powolutku przestudzona masę czekoladową. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy łyżka. Kremówke również ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Rozlewamy do pucharków i wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bananami i miętą lub według uznania innymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.10.2014 16:39
same dobroci :)
Konczi 01.08.2013 22:09
:) podoba mi sie i to bardzo ..
Anna169Hosz 06.01.2013 10:00
Wspaniały deser.
traktorek 16.10.2012 16:52
świetne apetyczne
Konczi 22.09.2012 20:26
u la .. tak urodzinowooo :D
martita 22.09.2012 17:29
pysznie wygląda:)
Adamorek 22.09.2012 15:40
no smakowity na deser
daria2911 22.09.2012 15:05
super
czarnyaniol1990 22.09.2012 15:00
myślę że w wersjji dla dorosłych można dodać jkiś alkohol :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak