Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka faszerowana serem feta i oliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuka
ser feta 1/3 opakowanie
czosnek 2 ząbek
koper świeży 1,5 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
olej 1 łyżka
czosnek 4 ząbek
czarne oliwki bez pestek 15 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka faszerowana serem feta i oliwkami

Kurczak: Każdą pierś kurczaka nacinamy tak by powstała kieszonka.

Marynata: Mieszamy oliwę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę (tyle by nie było za słone, pamiętajmy, że ser feta jest słony).
Piersi z kurczaka dokładnie smarujemy marynatą z wierzchu i w środku. Odstawiamy.

Farsz:
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany koperek, pokrojone oliwki oraz 1/3 kostki sera feta. Dokładnie mieszamy.

Piersi z kurczaka nadziewamy farszem i "zamykamy" wykałaczką.
Smażymy bez dodatkowego oleju (chyba, że ktoś lubi więcej lub nie ma odpowiedniej patelni) na małym ogniu pod przykryciem. Podlewamy małą ilością wody ok. 1/3 szkl. wtedy będzie się trochę dusił. Gdy stwierdzimy, że jest już usmażony z jednej strony obracamy. Smażymy dlalej.
Gdy będzie juz gotowy delikatnie układamy na talerz, wyciągamy ostrożnie wykałaczkę, przekrajamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 22.09.2012 10:36
Bardzo smakowicie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak