Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 średnie
masło lub margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 łyżek
jajko 1
żółtka jaj 2
cynamon Prymat
cukier kryształ 100 g
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu

Kroki postępowania

1
Jabka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej
Krok 1 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
2
6 łyżek bułki tartej prazymy na suchej patelni.
Krok 2 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
3
W garnczku o grubym dnie smażymy jabłka na maśle około 10 minut. Studzimy.
Krok 3 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
4
Prezkładamy wystudzone jabłka do miski ,dodajemy uprażoną bułkę .
Krok 4 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
5
Dodajemy żółtka, jajko ,cukier i cynamon. Mieszamy i łaczymy na jednolitą mase.
Krok 5 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
6
Kształtujemy kulki wielkości mandarynki.
Krok 6 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
7
Obtaczamy każdą kulkę w pozostałej bułce tartej. W razie potrzeby dosypujemy.
Krok 7 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
8
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Krok 8 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
9
Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
Krok 9 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto
10
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 10 - Racuszki jabłkowe z nutą cynamonu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 06.03.2014 09:46
świetne racuszki
romanrafal
romanrafal 23.05.2013 17:20
bardzo bardzo dobre
marta1221 11.04.2013 23:08
smakowicie wyglądają :)
pestka 11.02.2013 11:05
ciekawy kształt racuchów
alaaa 21.12.2012 15:55
inna wersja racuchów,pomysłowe
alaaa 21.12.2012 15:55
inna wersja racuchów,pomysłowe
Rafał10 22.09.2012 10:49
mniam ślinka cieknie :)
Habibi 21.09.2012 12:19
Na pierwszy rzut oka pomyślałam, że to pączusie ;)
anemon 21.09.2012 11:19
Zupełnie nowy pomysł na racuchy.
Katarzyna/kate1980 20.09.2012 21:53
śliczne i na pewno smaczne
Pietruszka 20.09.2012 21:32
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak