Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki kajzerki z lodówki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 470 gram
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżka
woda 1 szklanka
sól 1 1/2 łyżeczka
olej 4 łyżka
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki kajzerki z lodówki

Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę i drożdże. Solimy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i wstawić do lodówki (tak, do lodówki!) na całą noc lub cały dzień. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie podwajając swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować rzucając energicznie na stolnicę. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej olejem blaszce w znacznych odstępach. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 17-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 08.02.2014 09:22
ale fajne te bułeczki :)
goofy9 14.05.2013 22:25
świetny przepis, uwielbiam takie bułeczki, najważniejsze że domowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak