Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 dkg
cukier 2/3 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
jaja 3 sztuki
śmietana 3 łyżki
śliwki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto śliwkowe

Na kruszonkę: 125 g mąki, 75 g masła, 75 g cukru, szczypta soli
Do formy: masło, mąka

Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodaj esencję waniliową, śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce (wydrylowane śliwki siekamy na ćwiartki)
Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 26.10.2012 19:35
uwielbiam:D
Mariposas 27.09.2012 19:23
moje ulubione
Katarzyna47 20.09.2012 19:04
Wygląda pysznie.
gottrina 20.09.2012 17:06
apetyczny placek
parysek10 20.09.2012 16:47
proste i pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak