Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
chrzan świeży 1 sztuka
czosnek 1 sztuka
koper 1 sztuka
liście wiśni 4 sztuki
liście porzeczki 4 sztuki
sól kamienna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Na litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Przygotować litrowe słoiki, do każdego włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku , po liściu z wiśni i porzeczki oraz koper. Powkładać ogórki, i zalać ciepłą osoloną wodą. Zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu około tygodnia. Po tym czasie można konsumować. Ogórki przeznaczone do przechowywania, pasteryzuję, ale tylko doprowadzam do wrzenia aby przerwać proces kiszenia. Tak przygotowane ogórki przechowują się bardzo długo( jeśli ich wcześniej nie zjemy)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 20.09.2012 12:09
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak