Pasiaste naleśniki z serem i malinami

Pasiaste naleśniki z serem i malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej

  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    2
  • cukier waniliowy

    8g .
  • kakao

    1 łyżka
  • 250 g malin

  • 2 łyzki cukru do malin

  • łyzka wody

  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

  • twaróg

    400 g (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, mleko, wodę, cukier i j żółtka dokładnie mieszamy. Bialka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, Wszystko razem na wolnych obrotach mieszamy. Odlewamy 1/3 szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao. Smażymy naleśniki na suchej patelni lub z odrobiną oleju. (ja mam teflonową patelnie do naleśników i smaże bez). Na naleśniku łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski. Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
Robimy nadzienie. Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym do smaku. Ribimy mus: 3/4 z malin wrzucamy do rondelka (reszta do ozdoby i srodka) dodajemy cukier i łyzke wody.Garnuszek stawiamy na bardzo małym ogniu i cały czas mieszajac gotujemy kilka minut do uzyskania musu.. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia. Naleśnik smarujemy warstwa sera, 2 łyżkami musu, dodajemy 3-4 szt malin w całosci i zawijamy w rulonik. Z wierzchu polewamy musem i malinami. Gotowe. Pyszne, letnie i sycace.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elwal

23.08.2011 21:43
fajne :)

elwal

23.08.2011 21:43
fajne :)

PaniMISIOWA

21.01.2011 22:02
pięknie sie prezentują

Koper

30.09.2010 10:31
Fajne :)

SmacznaPyza

13.07.2010 08:57
świetne! na pewno spróbuję takie zrobić :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat