Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffiny z rumem i sliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
jajko 3 sztuki
cukier 125 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki 300 gram
masło 80 gram
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: muffiny z rumem i sliwkami

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Tłuszcz stopic i przestudzić. Następnie wraz z rumem wlać go do zmiksowanych żółtek i utrzeć. Ok 2/3 śliwek kroimy w kostkę,pozostałą część w paski. Do masy żółtkowo-rumowej wsypujemy zmieszaną z proszkiem mąkę i ucieramy. Dodajemy pianę z białek i pokrojone śliwki i delikatnie mieszamy. Formy do muffinek napełniamy ciastem na wysokość 2/3 . Warto jedno miejsce zostawić puste i wlać tam wodę która zapewni miękkość muffinkom. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 20.09.2012 09:50
pyszne
ewka1978 20.09.2012 09:43
muszę zrobić, bo takich jeszcze nie robiłam
sara1 20.09.2012 09:42
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak