Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone (pieczonki)

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 20 sztuka
buraki 2 sztuka
marchew 2 sztuka
cebula 3 sztuka
kiełbasa podwawelska 50 gram
boczek wędzony 20 gram
natka pietruszki 1 pęczek
margaryna 2 łyżka
ziele angielskie 6 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuka
sól 1/2 łyżka
pieprz 2 łyżeczka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone (pieczonki)

Ziemniaki, buraki, marchew i cebulę obieramy. Ziemniaki, buraki i marchew kroimy w około 0,5 cm plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki, wędzony boczek w słupki. Wszystkie przyprawy (oprócz ziela angielskiego i liści laurowych) mieszamy ze sobą. Spód naczynia (z grubym dnem) i ścianki smarujemy margaryną. Warstwami układamy ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew i buraki. Posypujemy przyprawiamy, dodajemy ziela, liście i sypiemy natką pietruszki. Tak postępujemy, aż do wyczerpankia składników. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawami i kilka wiórek margaryny. Całość nakrywamy folią aluminiową i szczelnie przykrywamy pokrywką. Pieczemy na kuchence na średnim gazie około 1 godziny. Podajemy ze schłodzonym kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 09.04.2017 08:49
Wspaniałe :)
Madzai 25.10.2016 10:23
Aż ślinka leci
Grazyna0211 17.07.2016 15:18
smaczne danie
EmciaPichci 05.02.2014 10:14
mniam ,na obiad w sam raz :)
Malinka 08.05.2013 12:46
Już dawno nie jadłam, a wiem, że są przepyszne!
malinka18 20.09.2012 10:39
uwielbiam takie dania jednogarnkowe...tudzież jedno-naczyniowe!
Barbara/zuza22_85 20.09.2012 09:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak