Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze śliwkami i bezą

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 125 gram
cukier puder 100 gram
żółtko jajek 2 sztuka
woda zimna 2 łyżka
śliwki 700 gram
cukier 2 łyżka
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
białko 3 sztuka
cukier 125 gram
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami i bezą

Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 19.02.2014 07:51
mniam mniam :)
Malinka 20.05.2013 21:35
Chętnie bym zjadła kawałeczek:)
Angelika10 10.03.2013 02:11
pyszna tarta
Laila2786 11.10.2012 11:08
rewelacja, co za słodkości
Lemon 20.09.2012 09:40
ciekawa
GOSIA18 20.09.2012 09:32
aż chce się spróbowac
Roksana1 20.09.2012 09:04
mniam:)
Roksana1 20.09.2012 09:04
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak