Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • woda letnia

    500 ml
  • sól

    2 łyżeczki
  • otręby pszenne

    1/2 szklanki
  • słonecznik

    1/4 szklanki
  • siemię lniane

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    50 gram
  • mąka żytnia

    200 pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży.cukru i mleka przygotować zaczyn. Pozostawić do wyrośnięci w ciepłym miejscu. W międzyczasie wymieszać obie mąki z dodatkiem soli i wszystkich nasion. Do przygotowanych mąk dodać zaczyn drożdżowy i wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 45-60 min często smarując wierzch wodą aby skórka była chrupiąca. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Smakosz6

27.09.2011 09:17
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat