Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z malinami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 200-250 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 gram
cukier puder 3 łyżki
jaja 3 sztuka
mąka pszenna 3/4 szklanka
cukier kryształ 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z malinami

Biszkopt:
Jaja ubijamy na puszysta pianę z cukrem.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę (wymiary ok. 40x30 cm).
Pieczemy przez 7-10 min w temp. 170 C.
Po upieczeniu wyciągamy kładziemy na nią ściereczkę lub papier do pieczenia i zawijamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa:
Maliny miksujemy blenderem.
W oddzielnej misce ubijamy śmietankę z cukrem.
Dodajemy tężejącą żelatynę, którą uprzednio rozpuszczamy w gorącej wodzie(w bardzo małej ilości) i miksujemy.
Łączymy z malinami.

Ciasto rozwijamy i przekładamy tężejącą masą malinową. Zawijamy i schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 02.12.2012 10:15
pyszne ciasto
ben-ka 01.12.2012 22:32
Dzięki marika_4466 za odpowiedż bo ciasto bardzo imponująco wygląda ale nie do końca wiedziałam co z tą żelatyną.
caralajna 22.11.2012 18:58
wygląda pięknie
agogo2 10.10.2012 18:29
dobre
marika_4466 20.09.2012 15:07
Ben-ka żelatynę rozpuszczam w bardzo małej ilości gorącej wody, biorę tylko tyle aby żelatyna się dobrze rozpuściła i nie rozrzedziła niepotrzebnie masy. Dzięki, że zauważyłaś, że brakuje tego w przepisie, już go o to uzupełniłam :)
IZABELA29 20.09.2012 08:47
apetyczna
ben-ka 19.09.2012 21:46
A żelatynę rozpuszczasz w zimnej czy gorącej wodzie? i wjakiej proporcji?
Roksana1 19.09.2012 20:53
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak