Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczki chili marynowane

5.0
(61)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili kolorowa
ocet 10 % 1/2 litra
woda 1/2 litra
sól czubata łyżka
cukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki chili marynowane

Papryczki chili wybrać średniej wielkości, świeże i jędrne.
Umyć je, osączyć i ponakłuwać wykałaczką, a następnie odciąć nożyczkami końcówki ogonków, aby pozostały dość krótkie.
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem - włożyć papryczki (ja używam kolorowych) - gotować 5-7 minut.
Papryczkami napełnić słoiki i zalać gorącą marynatą, aż po brzeg słoików, a następnie mocno zakręcić i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia, aby słoiki dobrze się zamknęły.

Mocna zalewa octowa w dużym stopniu niweluje ostrość zamarynowanych papryczek :)
* Do jedzenia nadają się po miesiącu od przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.08.2013 08:38
Papryczka idealnie nadaje się do doprawienia pizzy, sosów, kanapek czy sałatek :) Marynata jest również bardzo ostra i można użyć jej do sosów, past, sałatek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak