Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kilogram
woda 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
łopatka cielęca 1/2 kilogram
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie
liść selera 1 sztuka
sól
pieprz
olej do smażenia
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, liście selera, sól) i gotujemy 2 godz. Ugotowane mięso odcedzamy, kroimy na kawałki i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach masła cebule pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy i przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Ja lubię dodać łyżkę sosu sojowego a jak nie mam to dodaję łyżkę maggi.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Do pierogów z mięsem przygotowuję skwarki z cebuli i szynki lub bekonu – na patelni z olejem i łyżką masła podsmażamy, na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Polewamy tym pierogi zaraz po nałożeniu na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 19.09.2012 08:44
uwielbiam pierożki z mięskiem :)
adelajda 19.09.2012 08:01
lubię pierogi!
Betka 19.09.2012 07:47
uwielbiammm;)
jasiek 19.09.2012 00:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak