Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowa pianka pod szafirową pierzynką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 180 gram
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
cukier puder 3 łyżka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
kawa napar 200 mililitr
aromat rumowy 1/2 łyżeczka
winogrona 1 kiść
galaretka niebieska 1 szt.
galaretka różowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowa pianka pod szafirową pierzynką

Każdą z trzech galaretek rozpuszczamy w 1 szklance (250 ml) gorącej wody. Studzimy. Mleko skondensowane ubijamy z cukrem pudrem do potrojenia jego objętości. Ubite mleko dzielimy na 3 części i dolewamy do każdej z galaretek. Miksujemy. Blaszkę wykładamy biszkoptami. Biszkopty nasączamy naparem kawy z aromatem. Na środek blaszki (i tylko na środek!) lejemy na przemian 3 kolory piankowej masy (np. najpierw czerwoną potem żółtą i turkusową). Postępujemy tak, aż do wyczerpania się wszystkich mas. Gotową piankę chowamy na 2-3 godziny do stężenia do lodówki. 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i studzimy. Przestudzoną galaretkę wylewamy na tęczową masę i zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.10.2012 11:39
I takie właśnie desery uwielbiam! :)
GGABI 27.09.2012 12:53
piękny
gosia1988 18.09.2012 22:25
ciekawy przepis
K&J 18.09.2012 21:27
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak