Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartoletki cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
cukier puder 2 łyżki
zimne masło 150 gram
żółtko jajek 1 sztuka
Krem:
mąka kukurydziana 75 gram
drobny cukier 220 gram
sok z 3 cytryn
skórka otarta z cytryny 1 łyżka
woda 1 szklanka
masło 60 gram
woda zimna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tartoletki cytrynowe

Mąkę rozgnieść z cukrem pudrem i pokrojonym masłem. Dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Wylep foremki, włóż do lodówki na pół godziny. Przykryj papierem do pieczenia, obciąż fasolą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Usuń folię i papier, piecz następne 10 minut, wyjmij, wystudź.
Mąkę na krem wymieszaj z cukrem, wlej sok z cytryny i wodę. Podgrzewaj mieszając aż krem zabulgocze. Gotuj minutę, zdejmij z palnika, dodaj skórkę cytryny i masło. Po 10 minutach krem przełóż do foremek. Schłodzony udekoruj owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 23.01.2012 12:58
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak