Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pęczak 100 gram
fasolka szparagowa 100 gram
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
mozzarella 100 gram
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
świeży majeranek /same listki/ 1 łyżka
sól do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
olej 2 łyżki
cukinia 1 "tondo di piacenza"

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Pęczak dokładnie wypłucz kilka razy zmieniając wodę, a następnie ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniado nasienne. Pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Odcedź na sitku i natychmiast przelej zimną wodą, odstaw do odsączenia .
Krok 1 - Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem foto
2
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej oraz masło i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, ugotowany pęczak i fasolkę. Dodaj część rozdrobnionej mozzarelli oraz świeże zioła. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj.
Krok 2 - Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem foto
3
Farszem napełnij wcześniej przygotowane połówki cukinii. Ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
Krok 3 - Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem foto
4
Piecz 20 minut, następnie zdejmij folię. Cukinie posyp pozostałą mozzarellą i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.
*dodałam olej ze słoika z suszonymi pomidorami, równie dobrze można dodać olej rzepakowy lub oliwę.
Krok 4 - Cukinia faszerowana fasolką, pęczakiem i tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 05.12.2014 08:01
pyszne i zdrowe
anemon 23.12.2013 23:22
Dziękuję i polecam.
Alex_M 23.12.2013 17:08
świetny farsz w tej cukinii :)
rjustysia 28.05.2013 23:01
wygląda bardzo ciekawie i smacznie :)
anemon 01.03.2013 20:38
W takim razie zachęcam do wypróbowania.
barbara11561 27.02.2013 15:22
pyszna,takiej nie jadłam jeszcze:)
jozefinach 25.11.2012 09:10
Uwielbiam pęczak i warzywa. Świetny pomysł.
misia53 12.10.2012 20:10
świetna kompozycja , pięknie podane...
ben-ka 12.10.2012 09:23
O jejku jakie bogactwo składników! zjadłabym ze smakiem:)
Rafał10 06.10.2012 09:21
wygląda cudownie :)
caralajna 19.09.2012 17:41
bardzo lubię takie pomysłowe dania :)
anemon 19.09.2012 14:14
Bardzo Wam dziękuję, smakuje dokładnie tak samo jak "zwykła" cukinia. Ja też nie widziałam takich w sklepie, moje wyrosły mi w ogródku.
BernadettaP 19.09.2012 13:00
Piękne i na pewno bardzo smaczne :) Ja niestety nigdzie nie mogę takiej cukinii kupić :(
Agnieszka_B 19.09.2012 06:39
Zapowiada się bardzo apetycznie :)
Beatris 18.09.2012 21:46
Mam ochotę na porcyjkę.
Kekerboom 18.09.2012 13:42
ciekawe
Betka 18.09.2012 13:26
rewelacyjne danie;)
angelika14 18.09.2012 13:20
przepięknie i smacznie wygląda, aż chce się zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak