Przepis i sposób przygotowania na: Wafelek knoppers
Masło (175g) ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.
Masło (100), nutellę, kakao miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy (2 łyżki ) i posiekane orzechy (100g).
Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23x29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty.
Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.