Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sezamie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna sezamu 1-2 łyżki
sos sojowy 1/3 szklanki
olej słonecznikowy 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuka
papryczki chili 2 sztuki
mąka
sól i pieprz do smaku
indyk 75 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sezamie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, wymieszać z sosem sojowym i papryką, zalać mięso i pozostawić na pół godziny. Ziarna sezamowe lekko uprażyć na patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Marynatę wymieszać z marchewką i sezamem, dodać do mięsa i dusić na maleńkim ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Jeśli sos byłby zbyt gęsty można dolać trochę drobiowego lub warzywnego bulionu z kostki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.01.2012 11:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak