Biedny pieróg mazowiecki

Biedny pieróg mazowiecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • stopiona margaryna lub masło

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • posiekana zielenina

    1 garść
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ziemniaki

  • twaróg

    2 (przetarty przez sito i odciśnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę umyć, przełożyć do miski i zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 30 minut. Następnie do kaszy dodać przetarte ziemniaki i twaróg, dobrze wymieszać lub zmiksować. Dodać stopione masło, jajko, zieleninę i doprawić do smaku, a następnie dobrze wyrobić na gęste, dość elastyczne ciasto. Uformować wałek, zawinąć go w lekko natłuszczony płatek folii aluminiowej, ułożyć w keksowej foremce lub brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 30-40 minut. Gotowy pieróg odwinąć z folii i pokroić na kawałki. podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

14.01.2012 00:45
smaczny

Seba

08.09.2011 10:39
super

lucyna15

15.07.2010 07:59
ale bogato sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat