Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wybrane czesci kaczki - nogi lub skrzydla,
cebule (np czerwone i biale) 3
rodzynki garsc
garsc suszonych daktyli lub innych suszonych owocow tj morele, sliwki, figi
marchewka 1
przyprawy do smaku (sol, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek, kilka kropel sosu sojowego)
natka pietruszki peczek
tłuszcz do smażenia
kopiasta lyzka maki do zageszczenia sosu
rosół 1,5 szklanki
wino białe wytrawne 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w owocowo-warzywnym sosie

Czesci kaczki umyc, osuszyc, natrzec przyprawami i odstawic do lodowki. Suszone owoce wrzucic do szklanego naczynia i zalac winem, pozostawic na co najmniej pol godziny. Podsmazyc do zrumienienia, przelozyc do rondla i zalac rosolem i winem (rowniez tym z zalanych owocow), w proporcji 1x1( np 1,5 szklanki rosolu na 1,5 szkl. wina). Przyprawic do smaku, ok 40min przed zakonczeniem duszenia, dodac pokrojona cebule i marchew. Na 10 min przed koncem dodac suszone owoce. Zagescic maka i dodac pokrojona natke. Kaczka wymaga ok 1,5-godzinnego duszenia, aby byc miekka. Do tego dania znakomicie pasuja pyzy drozdzowe ugotowane na parze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 29.03.2011 22:51
ale pycha
Ewa104 29.07.2010 22:01
Rewelacja!
Ewa104 29.07.2010 22:01
Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak