Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z czarnego bzu.

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 1 kg
cukier 0,5 kg
spirytus 250 ml
woda 250 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z czarnego bzu.

Kroki postępowania

1
Czarny bez umyć i obrać. Wrzucić do słoja same czarne owoce (niedojrzałe wyrzucić).
Krok 1 - Nalewka z czarnego bzu. foto
2
Zasypać cukrem i ugnieść.
Krok 2 - Nalewka z czarnego bzu. foto
3
Zakryć łatką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na okno przy słonecznej pogodzie) na 4 dni.
Krok 3 - Nalewka z czarnego bzu. foto
4
Po tym czasie zlać sok do słoika i schować do lodówki, a owoce zalać spirytusem rozrobionym z wodą. Odstawić na 10 dni.
Krok 4 - Nalewka z czarnego bzu. foto
5
Po 10 dniach odlać sok z wódką od owoców i wymieszać go z sokiem przechowywanym w lodówce. Wlać w butelki i odstawić na 2 miesiące.
Krok 5 - Nalewka z czarnego bzu. foto
6
Na zdrowie :)
Krok 6 - Nalewka z czarnego bzu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 11.02.2013 21:15
na pewno dobra
pacpaw 07.01.2013 21:50
rewelacyjny przepis. Ciężko jest znaleźć dobry przepis na nalewkę z czarnego bzu. A jeśli już mamy i do tego tak dobrze udokumentowany to warto z niego skorzystać
Mysiunia 17.09.2012 18:41
nie robiłam takiej :)
ben-ka 17.09.2012 10:53
zawsze sobie obiecuję,że zrobię i nie wiem czy ptaszki już nie zjadły mi bzu.
gosia561 17.09.2012 10:40
ale jagódki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak