Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana aromatyczną wołowiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółta papryka 4 sztuki
mięso mielone wołowe 200 g
krojone pomidory 1 puszka
przecier pomidorowy 2 łyżki
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
cynamon 0,5 łyżeczki
brązowy cukier 0,5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
bakłażan
wino czerwone 100 ml
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana aromatyczną wołowiną

1. Łodygę selera, cebulę i czosnek posiekać. W rondelku rozgrzać masło i poddusić warzywa przez kilka minut.
2. Mięso mielone podsmażyć na oliwie.
3. Bakłażana pokroić w drobną kostkę i wraz z pozostałymi warzywami , pomidorami z puszki, przecierem, wszystkimi przyprawami i winem dodać do mięsa. Dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 - 60 minut często mieszając. Sos powinien być gęsty.
4. Papryki przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, napełnić sosem. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać odrobinę wodą lub winem i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Podawać z białym pieczywem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 01.09.2013 20:26
Wygląda pięknie i apetycznie :)
rjustysia 09.07.2013 21:00
Takie papryczki są i bardzo smaczne i wyglądają bardzo efektownie.
Izabela/bella81 18.09.2012 09:11
hmmm, pyszności :)
elficzna 17.09.2012 10:36
bardzo smakowite pyszotka
Monika-twin 17.09.2012 09:34
rozkosz dla oczu :D
adelajda 17.09.2012 08:13
apetycznie wygląda !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak