Przepis i sposób przygotowania na: Mocno jarzynowa zupa gulaszowa
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i podsmażamy na maleńkim ogniu aż stanie się całkowicie szklista (ok. 10 - 15 minut). Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy słodką paprykę w proszku, całość szybko mieszamy i natychmiast dodajemy dwie łyżki ziemnej wody. Mieszamy po raz kolejny, dodajemy mięso i ponownie wstawiamy na malutki ogień. Mięso w papryce dusimy przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy marynowaną paprykę, dolewamy 1,5 litra zimnej wody. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut licząc od momentu zawrzenia.
3. Po 40 minutach wywar soli i doprawiamy pieprzem. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, kalarepkę i czosnek. Gotujemy przez 20 minut.
4. Po 20 minutach do zupy dodajemy ziemniaki i kluseczki. Gotujemy przez 12 minut.
5. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy dwa pomidory (obrane, pozbawione pestek i starte na tarce), sos paprykowy Roleski oraz paseczki zielonej papryki.
6. Zupę podajemy z białym pieczywem i kwaśną śmietaną.