Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczonym schabem
2. Pieczarki czyścimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy pieczarki przez 6 minut.
2. W rondelku roztapiamy pozostałe masło. Dokładamy cebulę i cały czas mieszając czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i całość mieszamy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty aż ryż zrobi się szklisty.
3. Ustawiamy stoper na 18 minut. Nieco zwiększamy płomień i dolewamy łyżkę wazową gorącego bulionu, cały czas mieszając czekamy aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzamy do całkowitego zużycia bulionu. W 16 minucie gotowania dodajemy pieczarki i schab pokrojony w cienkie paseczki. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty (cały czas mieszając!). Następnie przykrywamy garnek i odstawiamy na 2 minuty. Podajemy natychmiast.