Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczonym schabem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 320 g
bulion warzywny 0,7 l
masło 40 g
pieczarki 5 sztuk
wino czerwone 0,3 l
cebula 1 sztuka
schab pieczony 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczonym schabem

1. Bulion mieszamy z winem i mocno podgrzewamy.
2. Pieczarki czyścimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy pieczarki przez 6 minut.
2. W rondelku roztapiamy pozostałe masło. Dokładamy cebulę i cały czas mieszając czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i całość mieszamy na małym ogniu przez 2 – 3 minuty aż ryż zrobi się szklisty.
3. Ustawiamy stoper na 18 minut. Nieco zwiększamy płomień i dolewamy łyżkę wazową gorącego bulionu, cały czas mieszając czekamy aż ryż go wchłonie. Czynność powtarzamy do całkowitego zużycia bulionu. W 16 minucie gotowania dodajemy pieczarki i schab pokrojony w cienkie paseczki. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty (cały czas mieszając!). Następnie przykrywamy garnek i odstawiamy na 2 minuty. Podajemy natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.03.2013 15:35
pysznie sie zapowaida

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak