Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe curry z kurczaka

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
zielona papryka 1 sztuka
konserwowe pędy bambusa 0,5 puszki
seler naciowy 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sos rybny 2 łyżki
sos ostrygowy 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
mleko kokosowe 1 puszka
wiórki kokosowe 2 łyżki
olej 4 łyżki
grzyby mun 4 suszone
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pasta curry 2 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe curry z kurczaka

1. Ze zmiażdżonego czosnku i sosów:sojowego, rybnego i ostrygowego robimy marynatę. Do marynaty wkładamy pierś kurczaka pokrojoną na cienkie paseczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Grzyby mun zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Papryki oczyszczamy z nasion i tniemy w paseczki, cebulę i łodygę selera kroimy na cienkie plasterki.
2. W woku rozgrzewamy olej i dodajemy czerwoną pastę curry. Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i smażymy dalsze dwie minuty. Zwiększamy ogień i dodajemy kawałki kurczaka wraz z marynatą. Całość smażymy na silnym ogniu często mieszając, do momentu aż kurczak zbrązowieje.
3. Zmniejszamy ogień i do woka dokładamy cebulę, papryki, selera i grzyby mun pokrojone w paseczki. Gdy papryka zacznie mięknąć (ok. 3 - 4 minuty) dokładamy pędy bambusa. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dokładnie mieszamy. Przykrywamy wok pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy curry jeszcze przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 05.01.2017 12:46
Wspaniałości :)
Anna169Hosz 08.10.2012 09:15
Zjadłabym takie curry z ochotą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak