Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki wieprzowe z bulgurem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowany bulgur 100 g
mielona wieprzowina 700 g
jajko 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia 0,5 liść
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
żółty ser starty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki wieprzowe z bulgurem

1. Cukinię i ser zetrzeć na drobnej tarce, cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Do mięsa dodać bulgur, warzywa i ser. Dodać jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Masę przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut.
3. Z gotowej masy mięsnej formować pulpety wielkość 3/4 piłeczki pimgpongowej. Pulpety przykryć, odstawić do lodówki na 15 minut.
4. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Klopsiki smażyć partiami, przewracając kilkukrotnie przez 10. Obsmażone klopsiki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 13.08.2013 14:49
oj aż mi ślinka pociekła
kate.500 23.10.2012 11:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak