Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiedeńskie pączki ptysiowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
masło 100 g
mąka 1 szkl
jajko 4-5 szt
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
cynamon
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Wiedeńskie pączki ptysiowe

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Do wody dodajemy mąkę i mieszamy , wszystko do powstania jednolitej masy, która będzie odstawała od dna naczynia. Odstawiamy ją i wbijamy po jednym jajku, dokładnie je wcieramy w masę . Powstałe ciasto ptysiowe wkładamy do worka cukierniczego w kształcie gwiazdki. Ze szprycy, wyciskamy okrągłe pączki . Na wcześniej wycięte kawałki papieru pergamicznego. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy wyciśnięte pączki wraz z papierem. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Z cukru, białka oraz soku z cytryny robimy cukier, którym polewamy nasze pączki. Możemy je przekroić po przestudzeniu i przełożyć kremem z serka mascarpone lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak