Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki risotto z mozarellą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ser mozarella 200 gram
wino wytrawne 100 ml
kostka rosołowa
olej
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
ryż biały 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki risotto z mozarellą

Około 4 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, ryż i oregano, dusimy 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy 400 ml wywaru z kostki rosołowej. Stopniowo dolewamy wywar i wino do ryżu. Gotujemy tak długo, aż ryż zmięknie a woda odparuje. Odstawiamy patelnię do wystygnięcia. Ser kroimy w małe kostki. Z przestudzonego ryżu formujemy małe kulki, a w ich środkach umieszczamy kawałeczki sera. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy kulki, smażymy ok. 3 minuty na złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak