Ciasto Alaska

Ciasto Alaska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    1i1/4 kostki
  • cukier puder

    0,5szklanki
  • żółtka

    4
  • cukier wanilinowy

    1
  • proszek do pieczenia

    2łyżeczki
  • do piany

  • białka pozostałe z ciasta

    4
  • cukier puder

    szklanka
  • jabłka

    kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę,posiekać z margaryną,dodać cukier,żółtka,proszek do piecz.Zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 3 części(przyczym jedną część odkroić trochu większą i schłodzić w lodówce),dwie pozostałe włożyć do zamrażalnika.

Jabłka obrać.Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę,na ciasto dać pokrojone w cienkie plasterki jabłka.Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażarki,na ciasto wyłożyć pianę ubitą z czterech białek i szkl cukru pudru(można do piany dodać kisiel o dowolnym smaku,ja dodałam wiśniowy).Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażarki.piec w 180 st.ok.45min(to zależy jaki piekarnik).
Tani,prosty,pyszny!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

16.09.2012 15:18
pyszne

sara1

15.09.2012 22:00
apetyczne

parysek10

15.09.2012 21:29
ale cudne

1j1o1l1a1

15.09.2012 20:34
lubię takie :)

gottrina

15.09.2012 19:25
świetne ciasto

czekoladka_m

15.09.2012 18:55
powiem krótko, mniam:)

halina17

15.09.2012 17:45
Dobre ciasto.

Goya

15.09.2012 17:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat