Przepis i sposób przygotowania na: mandarynkowiec z imbirem
Mandarynki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki i gotować do miękkości w wodzie. Wyjąć z garnka, zmiksować na najwyższych obrotach na gładki mus.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jajku i dokładnie miksować. Dodać łyżkę śmietany, proszek, imbir, łyżeczkę golden syrup, stopioną czekoladę, olej i na końcu mąkę. Dokładnie zmiksować składniki.
Na samym końcu do ciasta dodać mus mandarynkowy i kilka płatków mandarynek z puszki i przemieszać drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką.
Piec 1h w 180C.
Upieczone i przestudzone ciasto naponczować herbatą mandarynkową, do której tez sypnęłam odrobine imbiru.
Dżem z pomarańczy lekko podgrzać. Wysmarować nim wierzch upieczonego ciasta. Udekorować mandarynkami z zalewy oraz płatkami migdałów.
Ciacho jest bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku, a dzięki mocnemu naponczowaniu długo wilgotne i świeże!
Naprawdę polecam!