Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż biały 0,5 szklanki
pierś z kurczaka 0,25-0,5
marchewka 1 średnia
woda
oliwa
sos sojowy
sól
pieprz
Bulion grzybowy 1 kostka
grzyby mun 5-6 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzaną oliwę i przesmażyć.
Krok 1 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto
2
Marchew obrać, pokroić w słupki, dodać do kurczaka, przemieszać i smażyć razem ok. 2-3 minut.
Krok 2 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto
3
Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć, zagotować, ostudzić), pokroić w paski, dodać do kurczaka i marchewki, przemieszać.
Krok 3 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto
4
Kostkę bulionu rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, zalać nią składniki, dusić aż do niemal całkowitego zredukowania się płynu.
Krok 4 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto
5
Ryż ugotować, dodać do reszty składników, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę razem przesmażyć, doprawić sosem sojowym do smaku.
Krok 5 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Ryż z kurczakiem, grzybami mun i marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.08.2013 09:23
ciekawy pomysł
malinka18 15.09.2012 14:23
szybko i smacznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak